Șomajul, sport național în România. Ce se întâmplă pe piața muncii
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat, de curând, noi date privind evoluția pieței muncii din România. Din păcate, nu sunt vești bune.
Potrivit cifrelor furnizate de analiștii din cadrul INS, piața muncii din țara noastră s-a deteriorat în ultimul an.
Pandemia a măcinat speranțele românilor de a-și găsi un job
În ultimul an, s-a triplat numărul celor care nu au de lucru, dar nici nu își mai caută. Potrivit autorităților, aceste persoane sunt descurajate, iar speranțele lor pentru a se integra pe piața muncii tind către zero.
Dacă, după primul trimestru din 2020 aveam numai 30.000 de români fără job și care nici nu își căutau unul, acum, la finele primului trimestru din 2021, numărul persoanelor aflate într-o astfel de situație critică a ajuns la 144.000, arată statisticile INS.
De ce au ajuns aceste persoane într-o situație atât de dramatică? Explicațiile sunt simple. Analiștii pieței muncii consideră că acești oameni sunt victimele mai multor factori. De exemplu, cei mai mulți dintre ei nu lucrează de multă vreme și nu cred că mai există locuri de muncă pentru abilitățile sau aptitudinile lor
De asemenea, nu ai încredere în pregătirea lor școlară și consideră că nu au șanse în găsirea unui loc de muncă bun și bine plătit. Nu în ultimul rând, acești oameni au trăit experiențe anterioare nefericire pe piața muncii, fiind, de exemplu, discriminați, motiv pentru care au renunțat să mai spere că se pot integra.
Din păcate, contextul pandemic pe care îl traversăm nu este deloc unul prielnic pentru aceste categorii de persoane. Multe firme au activitatea suspendată, altele au făcut concedieri, motiv pentru care unii oameni nu au la îndemână un job, deși au nevoie să lucreze, pentru a se putea întreține, pe ei și familiile lor.
Astfel, circumstanțele sunt și ele esențiale pentru această pătură socială defavorizată, motiv pentru care e nevoie de măsuri ferme din partea autorităților, care să sprijine integrarea lor în câmpul muncii.